Fotografering for svaksynte: Kreative teknikker

Kan svaksynte fotografere? Absolutt. Svaksynte og synshemmede kan ta vel så gode bilder som andre med friskt syn. Foto handler ikke om fokus, skarpe bilder og teknisk perfeksjonisme. Heldigvis. Foto er så mye mer. Følelser, stemninger, uttrykk, bevegelse, kreative komposisjoner og fri fantasi. Det finnes ingen grenser, bare uendelige muligheter. Her om dagen fikk jeg en spennende utfordring på mail: «Hei! Eg er ei jente som syns det er veldig spennande å fotografere. Eg er svaksynt. Eg har holdt på med foto i mange år, men eg blir aldri noko særlig god på grunn av synet. Eg lurte derfor på om du kan skrive litt om spennande måta å fotografere på der skarphet ikkje nødvendigvis er det som gjer bildet effektfult (om det i det heile tatt finnes)?»

Forhåpentligvis kan denne artikkelen være til hjelp og inspirasjon - ikke bare for svaksynte og synshemmede, men for alle som ønsker å eksperimentere med ulike kreative fototeknikker og abstrakte uttrykk.

Statiske motiver

Fotograferer du statiske motiver er det lettere å fange motivet og stille inn fokus enn om du har med dynamiske motiver å gjøre. De fleste kameraer har mulighet for å gi et lydsignal når kameraets autofokus har motivet ditt i fokus. Det kan kanskje være til hjelp dersom du har vanskelig for å se om bildet er helt skarpt. Med stillestående motiver har du god tid til å skape spennende komposisjoner og øve deg på ulike teknikker. Eksempler på statiske motiver kan være såkalte stilleben, blomster, arkitektur, cityscapes eller klassiske landskapsbilder. Er du ute etter mest mulig skarpe bilder kan du bruke stativ og en liten blenderåpning. Det vil gi deg en stor dybdeskarphet.

linjer-trikk-fotograf-teknikk-fototips.jpg

Linjer innover i bildet kan være med å skape litt liv i et statisk bilde.

borregaard-sarpsborg-fotograf-fabrikk-industri.jpg

Et statisk motiv som straks blir mer spennende med bevegelse i røyken og lyset om kvelden.

vigrestad-jæren-hav-natur-fotograf-rogaland.jpg

Med en stor dybdeskarphet vil bildet være skarpt i både for- og bakgrunn.

Lang lukkertid (og bevegelse)

Med litt grunnleggende teknikker i bunn kan du begynne å eksperimentere litt mer. Ved å bruke en lang lukkertid kan du fremheve bevegelser i bildet. Det kan du for eksempel bruke på følgende måter:

  • Ta bilde av stillestående motiver og beveg kameraet mens du fotograferer.
  • Fotografere motiver i bevegelse og holde kameraet i ro.
  • Følge motivets bevegelse med kameraet mens du fotograferer på lang lukkertid.

Velger du «lukkerprioritet» (symbolisert med Tv/S eller Shutter) trenger du bare justere lukkertiden, mens kameraet automatisk justerer blenderåpningen. Har du ikke så mye erfaringer med manuelle innstillinger er «lukkerprioritet» en grei start. En lukkertid på rundt 1/30 sekund er et fint utgangspunkt å begynne på, så kan du jo selv avgjøre om du ønsker en lengre eller raskere lukkertid. En av fordelene med bevegelse og lang lukkertid er at du i større grad kan skape abstrakte bilder hvor skarpheten ikke er det viktigste, men snarere å skape en stemning eller et kreativt uttrykk.

natur-foto-lang-lukkertid-bevegelse.jpg

Med lang lukkertid kan du skape interessante effekter.

bevegelse-lang-lukkertid-høst.jpg

Dersom du snurrer på kameraet samtidig som du fotograferer med lang lukkertid får du en slik effekt. Du kan også prøve å zoome i stedet for å bevege kameraet.

fototips-kreativ-lang-lukkertid-tog-skinner.jpg

Med lang lukkertid kan du forsterke fartsfølelsen.

lang-lukkertid-kreativ-fotografering-tips.jpg

Lek deg med kamerateknikken for å skape maleriske uttrykk.

 

Fokus - og ute av fokus

For å jobbe mer med de abstrakte uttrykkene kan du sette kameraet på manuell fokus og lete etter spennende farger, former og fasonger. De færreste kompaktkameraer har mulighet for å stille fokus manuelt. Men det trenger ikke hindre deg. Det du kan gjøre er å for eksempel holde frem den ene hånden din, fokusere på denne, låse fokus (holde utløserknappen halvveis inne) og ta bilder etter at du har tatt bort hånden din. Da vil bildene du tar være ute av fokus, så må du bare finne ut hvilken avstand du bør ha til motivet for å få ønsket effekt. Den fineste effekten får du uansett ved å bruke speilreflekskamera og en stor blenderåpning. Å ta bilder ute av fokus kan selvsagt også kombineres med bruk av lange lukkertider for mer bevegelse og dynamikk i bildet. Ønsker du å ta dette med uskarpe bilder et steg videre bør du sjekke ut LensBaby til speilreflekskameraer. Ulempen med LensBaby, og samtidig en av de største fordelene, er at ingen av bildene du tar blir knivskarpe. LensBaby er derfor super for å leke seg med morsomme effekter og gir mange kreative muligheter. En LensBaby får du for ca. 1500 og oppover og er sånn sett en relativt rimelig investering.

portrett-barn-lensbaby-fotograf.jpg

Et portrett trenger ikke være skarpt og i fokus. Bildet over er skutt med bruk av LensBaby på et Canon-kamera.

tulipan-bilde-blomst-kreativ-foto-teknikk.jpg

Tulipaner ute av fokus fotografert nedenfra med litt bevegelse skaper en myk og litt drømmende effekt.

dof-bokeh-foto-tips-teknikk.jpg

Lek med lys ute av fokus kan skape fine effekter. På fagspråket kalles dette "bokeh", et japansk ord som betyr uskarp.

Velg et tema

Ønsker du å utfordre deg selv kan du velge deg et tema og bestemme deg for å lage en bildeserie på 10 bilder hvor alle har en eller annen rød tråd. 3 av disse kan kanskje ende opp ferdig innrammet i stua di. Trenger du en større utfordring kan du la noen andre velge tema for deg og gi deg en «deadline» for når bildene skal være ferdig. Dette er god trening for kreativiteten og du kan gjerne bruke noen av teknikkene over eller bruke noen av bildene her som inspirasjon.

Nedenfor er et av bildene mine fra en dokumentarserie jeg holder på med fra en bilkirkegård.