Hvordan hvitbalansen påvirker bildene dine

julaften lego politibil julegave barn IMG_8889

Det er høysesong i disse dager for fotografering av familie og venner ved et festdekket bord eller i lystig lag i en varm stue. Kameraets automatiske hvitbalanse fungerer ikke alltid så bra innendørs. Ofte resulterer det i gulaktige bilder, som eksemplet nederst. Jeg tenkte derfor jeg hadde lyst å dele et enkelt tips som kan bety forskjellen på et dårlig og bra bilde. Ikke la bildene dine bli ødelagt av en hvitbalanse på bærtur :)

  • Hvitbalansen i kameraet avgjør fargetemperaturen i bildet, fra kald (blåaktig) til varm (gulaktig).
  • Skyter du i RAW-format kan du justere hvitbalansen i ettertid uten kvalitetstap. Men skyter du i JPG-format er det ikke mulig å rette opp gal fargetemperatur uten at det går på bekostning av bildekvaliteten.
  • I kameraet kan du justere hvitbalansen (WB - white balance) manuelt på en skala med kelvingrader, eller ved å velge blant 6-7 standardinnstillinger. Hvis du skyter i JPG bør du gjøre dette før du fotograferer, basert på lyset som er i de omgivelsene du fotograferer i.
  • På kompaktkameraer, eller speilreflekskameraer med live view, kan du se forskjellen på de ulike hvitbalansene før du tar bildet. Da kan du raskt finne fram til korrekt hvitbalanse.
  • Ikke stol på kameraets automatiske hvitbalanse (AWB). 
  • Les også: Slik fotograferer du uten blitz.
julaften lego politibil julegave barn IMG_8889-2

Bilde nr. 2 er tatt med kameraets automatiske hvitbalanse. Som du ser er ikke automatikken særlig god, heller ikke på dyre kameraer. Bildet er i utgangspunktet ødelagt av et ekkelt gulskjær. Men fordi det er fotografert i RAW-format har jeg i ettertid enkelt korrigert hvitbalansen. Hvitbalansen kan med andre ord utgjøre forskjellen på et ubrukelig og et brukbart bilde.

Lykke til med fotograferingen!